Ponipalleron Räikkönen

KTK-II, KERJ-I, ERJ-III
VIRTUAALIHEVONEN

Nimi Ponipalleron Räikkönen "Reko"
Jälkeläiset
03.04.2018, Ponipalleron Huttunen, e. Vähäpellon Hallava
05.05.2018, Hengenvaaran Sibylla, e. Huvitutin Punurmio
Saavutukset
KTK-II

18 + 18 + 18 + 18 = 72p.

KERJ I

6,5+40+25+20+12,5=104p

ERJ-III

6 + 40 + 12 + 8,5 + 10,5 = 77p.

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Syntymäaika, ikä 26.02.2018, 13v
Väri, säkä vkk, 153cm
Rekisteritunnus VH18-018-0479
Koulutustaso/painotus VaB, 100cm, CIC1, noviisi / yleispainotus
Kasvattaja Ponipallero
Omistaja ​reibili, VRL-10965
Varaa astutus  

Luonne

Minervan astuttaminen Ralli-Ramilla ei ollut sellainen pitkään ja tarkkaan mietitty teko. Ralli-Rami on yksi aikansa varmasti tunnetuimpia suomenhevosia pitkän jälkeläislistansa takia - ennen Rekoa orilla oli jo yli pari kymmentä varsaa ja kuulemma ainakin kymmenkunta oli vielä tulossa. Totta kai mekin Ponipallerossa haluttiin saada osamme tästä kuuluisuudesta ja Minerva oli meidän tallista ainoa sopiva kandidaatti. Minerva-parka järkyttyi tyystin, kun veimme sen viikoksi Rätvänään Rommin kanssa kahden keskistä aikaa viettämään. Viikon päästä tamma näyttikin hyvin loukkaantuneelta - suorastaan huusi, ettei lähde enää meidän matkaamme, ettemme hylkää sitä seuraavaakin paikkaan. Minervan tiineys ei ollut helpoimmasta päästä, koska se ei ole mikään sievä neiti. Se riehui kuin viimeistä päivää välillä tarhassa ja oli ihan mukkelis makkelis mahansa kanssa ja kyllä siinä pelättiin, että varsa menetetään. Reko kuitenkin syntyi onneksemme täysin ehjänä ja terveenä.

Räikkönen on luonteeltaan mielenkiintoinen yhdistelmä vanhempiaan; isänsä Rommin tapaan sillä on pilkettä silmäkulmassa koko ajan, mutta kuitenkin se on yhtä kiltti kuin emänsä Minerva. Rekosta tämän pilkkeen huomaa siitä, että se innostuu helposti uusista asioista ja on aina innokkaana tutkimassa kaikkea. Reko rakastaa osallistua kaikkeen mahdolliseen tarhan siivouksesta aina aidan korjaukseen. Tämä voipallo on muutenkin hieman erikoinen, sillä se ei tajua tammojen päälle juuri mitään, joten siksi sitä ei edes tarjota luomuna jalostukseen.

Hoidettaessa Reko on hieman kärttyisä karsinassa, mutta kun sen varustaa käytävällä tai pesuboksissa, niin ongelmia ei ole. Reko tahtoo aina, että jokainen harja jolla sitä harjataan, esitellään ensiksi sille. Muuten se yrittää vääntyillä katsomaan, että mitä tapahtuu. Satuloidessa Rekolla on paha tapa pullistella, mutta luovuttaa yleensä sen jälkeen, kun satula on saatu ensimmäisiin reikiin. Rekon pullistelu johtuu siitä, että se on hieman herkkä mahastaan, joten satulavyön kiristyskin tulee tehdä niin, että kummaltakin puolelta kiristää yhden reiän verran kerrallaan.

Ratsuna Reko aikalailla emänsä kopio - soveltuu käyttöön kuin käyttöön ja lähes kelle vain. Aivan alkeisratsuna emme oria tietenkään uskalla käyttää, mutta kyllä tämä nuori herra on hieman kokemattomimpiakin ratsastajia selässään nätisti kantanut. Olemme hyvin iloisia, ettei Rekosta ole tullut isänsä tapaista uppiniskaista junttia - kuten Rommin omistaja itse oriaan esitteli. Kouluratsuna Reko on reaktiivinen, mutta sillä toimii myös jarrut. Oria voisi sanoa ehkä ennemminkin hieman laiskaksi kuin reippaaksi, vaikka se hyvin reagoikin ratsastajan apuihin. Esteillä Reko tarvitsee jo ihan raippaa, koska yleensä se unohtuu vain tyytyväisenä pärskimään, kun seuraava este jo lähestyy. Maastoesteetkään eivät puttea pelota, kunhan esittelee oudoimmat sille ennen rataa hyvin.
Reko on myös opetettu ajolle, mutta raviradalla se ei kyllä pärjäisi yhtään. Onneksi valjakkoajossa ei niin hirveästi vauhtia tarvita, eikä tarvitse pelätä hylkyä laukasta. Ajaessa Reko on melko raaka omaan käteeni ja siksi sillä on aina kokenut lainakuski rattailla minun sijaan. Tämä kuski on kyllä kehunut Rekoa hyvin tarkaksi ja kuuntelevaiseksi, mutta silti en itse uskalla tämän kaverin kärryille kiivetä.

Kisapaikoilla Reko hämmästyttää kaikki olemuksellaan - monesti ihmiset hämmästyvät tajutessaan, että kyseessä on ori eikä ruuna. Monesti on tuntemattomat saattaneet tulla tammansa kanssa hieman turhan lähelle, kun Reko ei mitenkään reagoi. Vasta kun pyytää hieman pitämään hajurakoa oriin, niin ihmiset hämmentyvät ja alkavat kurkkia hännän alle. Reko ei uusia paikkoja juuri jännitä, vaan innolla tarkkailee ympäristöään.
© Veera R.

Sukutaulu

i. Ralli-Rami
KTK-III,KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, YLA2, SLA-II
rnkm, 150cm
ii. Rattea Renttuli
rtkm, 161cm
iii. Juurikan Tähkä
rt, 156cm
iie. Hovin Tuohi
rtkm, 160cm
ie. Kylvön Henni
rn, 149cm
iei. Nukkavieru Leevi
m, 152cm
iee. Karpikas
rt, 154cm
e. Kaapparin Minerva
YLA2, KERJ-II, KRJ-II
vkk, 155cm
ei. Veijjari
rnvkk, 156cm
eii. Huijjari
klm, 156cm
eie. Vatukka
vkk, 163cm
ee. Kaapparin Rebekka
prtskrj, 155cm
eei. Nuolen Nopsa
prt, 151cm
eee. Kaapparin Ripakka
prtskrj, 156cm

Isänisä Rattea Renttuli suurikokoinen rautiaankimo ori melkoisen kevyellä rakenteella varustettuna. Ori on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle Suomen kantakirjaan saaden erinomaiset pisteet ratsuosiosta. Renttulia on kuvailtu kevyeksi ratsuksi joka on menestynyt kansallisella tasolla esteratsastuksessa jopa 120cm radoilla asti. Ori kilpailee vielä tälläkin hetkellä eikä ole Ramin lisäksi jättänyt tusinaa enempää jälkeläisiä joista 3/4 on perinyt isänsä kimon värityksen.

Isänisänisä Juurikan Tähkä , rautias kevytlinjainen ori. Menehtyi 8-vuotiaana ratsastusonnettomuudessa mutta ehti tehdä vaikuttavan debyytin lyhyellä urallaan, eritoten menestyen kansallisella tasolla kouluratsastuksessa vaikka potentiaalia riitti myös esteille. Tähkää kuvailtiin hyvin lempeäksi ja hyväluonteiseksi oriksi. Kantakirjattiin toiselle palkinnolle Suomen kantakirjaan. Tähkä astui ennen onnettomuuttaan parisenkymmentä jälkeläistä, mutta vain harva on Rattean Renttulin tavoin menestynyt, vaikka isänsä hyvän rakenteen ovatkin perineet. iie. Hovin Tuohi, hieman raskaamman rakenteen omaava tamma joka on ollut aina kaikkien suosikkihevonen rauhallisen ja seurallisen luonteensa vuoksi. Lähinnä tuntikäytössä toiminut, mutta joskus nuoruusvuosinaan starttaili hyvinkin ahkeraan alue kisoissa este- ja kouluratsastuksen parissa, tosin sen kummemmin menestymättä. Varsonut neljä kertaa, joista kolme on perinyt emänsä kimon värityksen.

Isänemä Kylvön Henni, , hyväluonteinen ratsutamma ostettiin ravitalliin omistajan sivuprojektiksi haaveena omasta estehevosesta. Harmi vain että Kylvön Henni ei lunastanut odotuksia aivan kuin piti. Tammalla riitti kyllä potentiaalia metrin luokkiin, mutta ei sopinut muuten lainkaan estehevoseksi. Hennistä ei kuitenkaan tahdottu luopua vaan vaihdettiin lajia. Tamma oli kuin kotonaan kouluradalla ja menestyi helpoissa luokissa aluetasolla. Rommi Rami on Hennin toistaiseksi ainut jälkeläinen.

Isänemänisä Nukkavieru Leevi, hyvin komea ja jykevä musta ori joka kiinnittää varmasti jokaisen huomion. Leeviä on kuvailtu känkkäränkäksi hevoseksi, jota ei kovin moni voi sietää komeasta ulkonäöstä huolimatta. Ehdottomasti yhden ihmisen hevonen ja omistajansa ykköshevonen. Kotikentällä oli mitä potentiaalisin ratsu, mutta ori ei ikinä tottunut kilpailupaikkojen meluun ja hälinään joten ura tyssäsi siihen. Näyttelyissä kuitenkin kiersi melko ahkeraan. Leevillä on muutamia jälkeläisiä joista Kylvön Henni taitaa olla mainitsemisen arvoisin.

Isänemänemä Karpikas rautias ratsutamma on erityisesti menestynyt vaativissa koululuokissa, parhaillaan va A tasolla asti. Jalkavammansa vuoksi ei kuitenkaan kestänyt paljoa rasitusta joten vetäytyi kisaeläkkeelle 12-vuotiaana. Karpikas on toiminut loistavana emänä varsoilleen ja varsoikin yli kymmenen varsaa. Jälkeläiset ovat pärjänneet hyvin ratsukilpailuissa. Karpikas menehtyi 28-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

Emänisä Veijjari oli erään hevoskoulun oma kasvatti, jossa se toimi oppilaskäytössä. Ori kantakirjattiin II-palkinnolla ja laatuarvosteluissa sitä kehuttiin lupaavimmaksi 5-vuotiaaksi esteratsuksi. Ori oli nuorempana hyvin säyseä ja oppilaidenkin turvallisesti käsiteltävissä, mutta seitsemän vuoden iässä se alkoi käyttäytymään turhan raisusti ja sitä saivat käsitellä enää opettajat. Ori ruunattiin 8-vuotiaana, johon mennessä se oli kerennyt saada vain 10 jälkeläistä. Ruunaamisen jälkeen se taas rauhoittui ja alkoi jopa osoittamaan lupaavan esteratsun piireitä.

Emänisänisä Huijjari I-palkinnolla kantakirjattu useampana vuonna suomenhevosten koulumestaruuden voittanut ori. Ori oli omistajansa silmäterä ja se asui pienellä yksityistallilla, jossa sillä oli karsinastaan suora käynti tarhaan ja se saikin liikkua siinä vapaasti. Näin ori pysyi kokoajan viihdytettynä ja sillä ei ollut tarvetta pahemmin huudella tammojen perään.

Emänisänemä Vatukka oli myös opetushevonen. Tamma siirtyi noihin tehtäviin 10-vuotiaana, kun sen vanha omistaja kuoli ja tamma myytiin toimeksiantona. Vatukka toimi koululla lähinnä siitoshevosena rapistuneen kuntonsa, mutta hyvän sukunsa vuoksi. Tamma sai yhteensä kuusi varsaa, ennen kuin seitsemännen kohdalla se lopetettiin varsomisessa tulleisiin kompikaatioihin.

Emänemä Kaapparin Rebekka Kaapparin Rebekka toimi koko ikänsä ratsastuskoulun tuntiratsuna kasvattajansa luona. Tamma kärsi kesäihottumasta, mutta sen varsoilla ei onneksi ole kesäihottumaa tavattu. Rebekka sai ensimmäisen varsansa jo 5-vuotiaana, jotta se kerkesi taas hieman ikää saatuaan tuntikäyttöön. Luonteeltaan se oli hyvin jääräpäinen, mutta muuten peruskiltti.

Emänemänisä Nuolen Nopsa oli kohtuu hyvä raviori aikoinaan. Suomenhevosten derbyn kolmas, Suurajojen toinen, kunkkareiden neljäs.. Ei siis mikään suurmenestyjä, mutta tunnettu nimi jokaiselle, joka yhtään raveja seurasi. Orin astutusmaksut olivatkin melko halvat, koska omistajatkaan eivät oria kovana periyttäjänä pitäneet, mutta tammoja sille piisasi, kun tamman omistajat koittivat saada "halvalla hyvää". Ori kuoli 16-vuotiaana suolen kiertymään.

Emänemänemä Kaapparin Ripakka syntyi Pohjanmaalla Hämäläisen veljeksille, joiden vaimot olivat vaatineet tallin huonoimmin juosseen tamman astutusta, koska se oli heille kovin rakas. Vaimot toivoivat itselleen ja kavereilleen kimppavarsaa, mutta unohtivat ilmaista suunnitelmansa miehilleen, jotka olivat varsan myynneet jo ennen sen syntymää pois, kun epäilivät ettei siitä juoksijaa kumminkaan tulisi. No ei tullut juoksijaa, vaikka sinnikkäästi M. Mäkinen sitä yritti koulia. Näin tullen Ripakka myytiin, ratsukoulutettiin ja myytiin taas uudestaan ja näin päätyi töihin ratsastuskoululle.
Isän puolen suku © HM, emän puolen suku © Veera R.

Kisakalenteri, ERJ

13.03.2018 Rautapirtti ERJ 100cm 3/30
13.03.2018 Syrjä 100cm 3/30
15.03.2018 Avskild 100cm 2/30
15.03.2018 Rautapirtti 100cm 4/30
02.08.2018 Ristikallio 100cm 6/40
04.08.2018 Ristikallio 100cm 4/40
11.08.2018 KK Bailador 100cm 2/40
13.08.2018 KK Bailador 100cm 2/40
15.08.2018 KK Bailador 100cm 6/40
20.08.2018 KK Bailador 100cm 4/40
23.08.2018 Ristikallio 100cm 2/40
29.08.2018 Ristikallio 100cm 5/40
30.08.2018 Ristikallio 100cm 6/40
31.08.2018 Ristikallio 100cm 6/40
10.09.2018 Viisikko 100cm 2/60
25.09.2018 Ristikallio 100cm 1/40
08.10.2018 Ristikallio 100cm 2/40
11.10.2018 Ristikallio 100cm 5/40
14.10.2018 Ristikallio 100cm 2/40
28.09.2018 Hunajakumpu 100cm 5/79
17.10.2018 Teilikorpi 100cm 1/40
10.11.2018 Ristikallio 100cm 5/40
11.11.2018 Ristikallio 100cm 3/40
12.11.2018 Ristikallio 100cm 6/40
15.11.2018 Ristikallio 100cm 1/40
15.11.2018 Ristikallio 100cm 2/40
17.11.2018 Ristikallio 100cm 7/40
18.11.2018 Ristikallio 100cm 7/40
20.11.2018 Ristikallio 100cm 6/40
15.11.2018 Hiivuri 100cm 4/30
27.12.2018 Koistila 100cm 5/30
28.12.2018 Koistila 100cm 2/30
30.12.2018 Koistila 100cm 5/30
16.02.2019 Ristikallio 100cm 7/50
23.02.2019 Ristikallio 100cm 6/50
07.03.2019 Kuuran 100cm 4/40
08.03.2019 Kuuran 100cm 4/40
13.03.2019 Ristikallio 100cm 1/50
19.03.2019 Ristikallio 100cm 1/50
27.03.2019 Ristikallio 100cm 7/50

Kisakalenteri, KRJ

23.03.2018 Vuorna vaB 1/30
25.03.2018 Vuorna VaB 5/30
29.04.2018 Brunnby Vaativa B 2/30
01.05.2018 Runoratsut Vaativa B 4/50
01.05.2018 Seifenkraut VaB 3/35
01.05.2018 Seifenkraut VaB 4/35
03.05.2018 Brunnby Vaativa B 4/30
03.05.2018 Seifenkraut VaB 3/35
04.05.2018 Seifenkraut VaB 1/35
05.05.2018 Runoratsut Vaativa B 6/50
05.05.2018 Runoratsut Vaativa B 1/50
06.05.2018 Seifenkraut VaB 1/35
07.05.2018 Runoratsut Vaativa B 6/50
07.05.2018 Brunnby Vaativa B 4/30
08.05.2018 Runoratsut Vaativa B 7/50
08.05.2018 Runoratsut Vaativa B 5/50
09.05.2018 Runoratsut Vaativa B 4/50
09.05.2018 Runoratsut Vaativa B 1/50
11.05.2018 Duren Vaativa B 1/30
14.05.2018 Oldfinion VaB 2/30
14.05.2018 Duren Vaativa B 1/30
18.05.2018 Oldfinion VaB 4/30
19.05.2018 Oldfinion VaB 3/30
19.05.2018 Duren Vaativa B 1/30
19.05.2018 Oldfinion VaB 2/30
20.05.2018 Oldfinion VaB 2/30
27.05.2018 Duren Vaativa B 4/30
01.08.2018 Hiivuri Vaativa B 4/30
16.11.2018 Stall Fernweh Vaativa B 1/40

CUP 31.10.2018 Kaihovaara Vaativa B 6/249

Kisakalenteri, KERJ

09.04.2018 Gealán CIC1 3/37
25.04.2018 Gealán CIC1 2/50
13.04.2018 Hengenvaara CIC1 4/30
17.04.2018 Hengenvaara CIC1 4/30
03.05.2018 Turmeltaja helppo 4/40
04.05.2018 Turmeltaja helppo 2/40
08.05.2018 Turmeltaja helppo 1/40
16.05.2018 Turmeltaja helppo 1/40
11.07.2018 Roihaja CIC1 1/40
12.07.2018 Branwen Farm CIC1 1/40
15.07.2018 Liljalehto CIC1 5/40
17.07.2018 Liljalehto CIC1 4/40
18.07.2018 Konkkaronkka CIC1 4/40
18.07.2018 Roihaja CIC1 5/40
19.07.2018 Liljalehto CIC1 6/40
20.07.2018 Branwen Farm CIC1 5/40
20.07.2018 Liljalehto CIC1 3/40
21.07.2018 Liljalehto CIC1 4/40
23.07.2018 Branwen Farm CIC1 1/40
25.07.2018 Branwen Farm CIC1 2/40
25.07.2018 Roihaja KERJ 2/40
26.07.2018 Eddangård KERJ 6/40
26.07.2018 Konkkaronkka CIC1 6/40
27.07.2018 Checkmate CIC1 1/40
28.07.2018 Checkmate CIC1 5/40
29.07.2018 Checkmate CIC1 1/40
30.07.2018 Daelwyn CIC1 2/40
30.07.2018 Eddangård CIC1 3/40
30.07.2018 Liljalehto CIC1 2/40
04.05.2018 Gealán helppo 4/37
05.05.2018 Kievarinkuja CIC1 5/30
08.05.2018 Gealán helppo 4/37
11.05.2018 Gealán helppo 6/37
13.05.2018 Gealán helppo 5/37
15.08.2018 Navaja CIC1 3/27
20.08.2018 Navaja CIC1 2/27
28.08.2018 Navaja CIC1 4/27
27.07.2018 Ristikallio CIC1 4/23
07.08.2018 Ristikallio CIC1 2/23
20.08.2018 Ristikallio CIC1 3/23

Kisakalenteri, VVJ

24.08.2018 Ristikallio Noviisi 1/40
25.08.2018 Ristikallio Noviisi 4/40
27.08.2018 Ristikallio Noviisi 6/40
30.08.2018 Ristikallio Noviisi 2/40
15.11.2018 Ristikallio Noviisi 1/40
15.11.2018 Ristikallio Noviisi 2/40
17.11.2018 Ristikallio Noviisi 7/40
20.11.2018 Ristikallio Noviisi 2/40

Valmennukset / Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä 12.08.2018

kirjoittanut omistaja

Räikkönen eli Reko on asunut Ristikalliossa jo tovin aikaa ja on kotiutunut erinomaisesti. Reko on käyttäytynyt oikein mallikkaasti, kasvattaja kehui sitä äärimmäien kiltiksi ja sellainen se toden totta on ollutkin. Se on toiminut muutaman kerran naapurin tyttöjen talutusratsuja ja toisen tytön uskalsin jo päästää Rekon kanssa työskentelemään hieman ilman taluttajaakin. Se kantoi pientä ihmistä kuin sen selässä olisi ollut arvokas aarre jota ei missään nimessä saa tiputtaa ja valloitti totaalisesti tyttöjen sydämet.
Minä itse olen huolehtinut Rekon treenaamisesta ja se onkin ollut oikein mainio ratsu. Sen kenttähevosen ura on aikalailla kohta ohi, joten ollaan voitu keskittyä yhä enemmän valjakkoajoon joka on jäänyt vielä hieman taka-alalle. Tänään käytiinkin vähän treenaamassa tarkkuusajoa kentällä, ja treeneistä jäi tosi hyvä mieli. Reko suoritti innokkaasti ja hyvin, se kuunteli ohjasapuja hienosti eikä paljon tiputellut tötteröiden päälle aseteltuja golfpalloja. Vielä hieman treeniä tarvitaan kuitenkin. Huomiseksi Rekolle on varattu aika hierojalle, sillä se oli päässyt hieman jumiutumaan lavoistaan. Syynä taisi olla pienen loman jälkeinen liian kova treeni yhdistettynä hieman epäsopivaan satulaan. Nyt satula on ammattilaisen toimesta sovitettu ja vaihdettu oikeanlaiseksi.
Tässä treenien keskellä ollaan pikkuhiljaa valmistauduttu myös laatuarvosteluihin. Tarkoitus oli tähdätä syyskuun KERJL tilaisuuteen, toivottavasti vain muistan ilmoittaa orin mukaan. Kaikki tiesivät että olen joskus hajamielinen enkä ihmettelisi, vaikka unohtaisin.