Ristikallion Järkipuoli

SV-II
VIRTUAALIHEVONEN

Nimi Ristikallion Järkipuoli "Järki"
Jälkeläiset
syntynyt, nimi, isä/emä
Saavutukset
SV-II

5+9+8+6,75=28,75p.

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Syntymäaika, ikä 14.08.2018, 2v
Väri, säkä tprt, 158cm
Rekisteritunnus VH18-018-1738
Koulutustaso/painotus HeA, 100cm, Helppo, Noviisi
Kasvattaja Ristikallion Suomenhevoset
Omistaja ​reibili, VRL-10965
Varaa astutus  

VSN näyttelyt (0p)
paikka - RCH (0p)

Luonne

Ironista kyllä, ori jota on lempinimellä Järki paiskattu, ei taida omata tosiasassa juuri lainkaan järkeä. Tai kyllä se sillä tavalla, että ei se yleensä tahallaan aiheuta jokseenkin jopa vaarallisia tilanteita, se vain mennä koheltaa eikä oikein pysähdy ajattelemaan mitään. Taluttaessa se haahuilee ihmisen perässä pitkällä narulla, mutta jos ihminen pysähtyy, ei ole lainkaan tavatonta että Järki lampsii vain muina miehinä ohi ymmärtämättä että ehkä senkin olisi pitänyt pysähtyä. Siksi sen tarhan portti on aina aamuisin valmiina auki, ettei se vain ryysää läpi langoista. Kengittäessä se osaa käyttäytyä siivosti, joskin saattaa omiin maailmoihinsa vaipuneena alkaa nojailemaan ikävästi. Matkustaa hyvin kunhan vain on laitettu tarpeeksi heinää nenän eteen.

Ratsuna Järki on sellainen, etteivät kaikki siitä pidä. Jos tykkäät hevosista jotka eivät ole automaatteja ja joiden kanssa saat jatkuvasti haastaa itseäsikin, on Järki juuri sinulle sopiva. Muuten ei. Sitä saa alkuverryttelyistä lähtien herätellä kunnolla töihin tekemällä esimerkiksi voltteja ja kaikkia muita sellaisia tehtäviä, että sen on vain keskityttävä kuuntelemaan. Helppo A koulukiemurat ori hallitsee taitavan ratsastajan kanssa, potentiaalia sillä voisi olla pidemmällekin, kukaan vain ei jaksa enää viedä sitä eteenpäin. Esteillä ori on välillä turhan hidas ja siksi ponnistuspaikat ovat usein huonoja. Hyvällä tekniikalla hyppäävä ori on kuitenkin ihan kiva estepelikin, tarpeeksi napakan ratsastajan kanssa. Valjakkoajossa ori ei loista oikein millään osa-alueella, vaan suorittaa tasaisen varmasti joka osakokeet. Maastossa ei kyttää eikä juuri säiky mitään, mutta jää usein haaveilemaan omiaan ruohomättäiden äärelle.
© reibili

Sukutaulu

i. Vintistä Vippaa
KTK-III
tprt, 156cm
ii. Vikatikki
rt, 159cm
iii. Vinkkeli
prt, 153cm
iie. Aamuhämärä
rn, 156cm
ie. Ainon Haalistuva
prt, 156cm
iei. Haamusärky
rt, 152cm
iee. Lennon Mansikkasmoothie
rn, 152cm
e. Niinun Alviina

rt, 157cm
ei. Linnunradan Aurori
trn, 162cm
eii. Karviaisen Eetu
trt, 164cm
eie. Senjan Aurora
rn, 157cm
ee. Niinun Nanna
vrt, 148cm
eei. Saukkolammen Sulttaani
rn, 156cm
eee. Niinun Nalia
vrt, 143cm

Isänisä Vikatikki oli menestyksekäs kenttäratsu ja kilpaili jonkin verran myös valjakossa. Vikatikki oli tunnettu siitä, että se jaksoi suorittaa väsymättömästi vaativampaakin rataa. Se kilpaili kentässä CIC1 tasolla ja valjakkoa se meni noviisi luokissa. Ori oli luonteeltaan hieman hätäinen ja Aapo muiden mukana on perinyt tätä vahvasti isältään.

Isänisänisä Vinkkeli oli haastavaluontoinen, jopa hieman vihainen ori. Kaiken kukkuraksi se oli myös taipuvainen jyräämään taluttaessa. Vinkkelistä yriettiin ensin ravuria, mutta laukkaherkkyytensä takia se ei päässyt koelähtöä läpi lukuisista yrityksistä huolimatta. Vinkkeli meinattiin ruunata, mutta ennen kuin sitä ehdittiin tehdä, sen osti eräs tunnettu kilparatsastaja, joka näki Vinkkelissä paljon potentiaalia. Vinkkelistä tulikin oikein mainio kouluratsu Helppo A tasolle ja esteitäkin se hyppäsi 100cm luokissa. Jälkeläisiä se sai 20 kappaletta, joten isälinja on sikäli harvinainen, ettei sen jatkajia enää kovin paljon ole vaikuttamassa siitoksessa.

Isänisänemä Aamuhämärä teki oman uransa ravihevosena. Tamma oli kuitenkin erittäin laukkaherkkä ja useimmat sen startit pilaantuivat laukkoihin. Se asui erään perheen harrastehevosena, jossa isä harrasti raveja ja kaksi tytärtä ratsastusta. Aamuhämärä olikin oikea monitoimihevonen, sillä se hallitsi myös työajon salat. Luonteeltaan tamma oli rauhallinen ja järkevä, ja tätä se jätti myös jälkeläisilleen.

Isänemä Ainon Haalistuva teki kohtuullisen hyvän uran kouluratsuna ja menestyi jonkin verran myös esteillä. Se oli Helppo A ja re 90cm tasoinen, ja valjakkoakin se meni noviisi luokissa, joskaan ei kilpaillut valjakossa kuin muutaman kerran. Tamman kilpaura katkesi ennen aikojaan etujalan koukistajajänteen hajottua ja se jäi siitokseen. Ainon Haalistuva saikin kolmetoista hienoa varsaa, jotka ovat olleet helppoja käsitellä ja emänsä tapaan niistä on tullut monipuolisia, lajiin kuin lajiin soveltuvia harraste ja kilpahevosia.

Isänemänisä Haamusärky kilpaili esteratsuna 110cm tasolla. Sitä ratsasti omana aikanaan myös hyvistä suomenhevoskasvateistaan tunnettu mies, joka oli ostanut orin kolmevuotiaana nähtyään sen eräällä kisareissulla tarhassaan. Mies oli vakuuttunut että orista tulisi hyvä kilpahevonen, eikä väärässä ollutkaan. Haamusärky vaikuttaa yhä edelleen tänä päivänä suomenhevosten suvuissa ja siitä on jäänyt paljon hyviä kilpahevosia esteille.

Isänemänemä Lennon Mansikkasmoothie oli rakenteelaan hieno, joskin luonteeltaan peto hevoseksi. Se ei koskaan itse kilpaillut, koska oli sen verran haastava käsitellä vieraissa paikoissa, joten se jäi siitokseen nuorena. Oikeilla orivalinnoilla sen varsoista on tullut emäänsä paljon kiltimpiä, rauhallisempia ja järkeviä käsitellä, minkä lisäksi ne ovat menestyneet näyttelyissä ja monessa eri lajissa kilpahevosina. Tamma itse oli koulutettu Helppo A tasolle kouluratsastuksessa ja esteitä se hyppäsi 80cm ratana.

Emänisä Linnunradan Aurori kilpaili kansallisella tasolla esteitä ja koulua sijoittuen usein. Sillä oli hyvin pyörivä kolmetahtinen laukka, luonteessa aimo annos kovuutta ja omapäisyyttä ja näitä se jätti jälkeläisilleenkin. Ori vaikutti useita vuosia siitoksessa ja sen nimi komeileekin useimpien suomenhevosten suvuissa.

Emänisänisä Karviaisen Eetu oli karjas raviori. Menestyksekkään uran tehnyt ori jätti hyviä kilpahevosia niin ratsu kuin ravipuolellekin ja se oli paljon käytetty siitosori oman aikanaan. Se kantakirjattiin II palkinnolla ja raviuransa jälkeen keskittyi vain astumaan tammoja, kunnes lopetettiin vanhuuden tuomien jalkavaivojen vuoksi.

Emänisänemä Senjan Aurora suoritti kouluradoilla Vaativa B tasolla asti ja kilpailikin siinä jonkin verran, joskin menestys jäi aika heikoksi. Tamma jäi siitokseen melko nuorena ja ehti saada kuusi jälkeläistä, kunnes ei enää tullut tiineeksi ja se jäi oloneuvokseksi.

Emänemä Niinun Nanna on Niinun tallin kasvatteja. Luonteeltaan vähä häijy tamma on perinyt luonteensa omalta emältään Niinun Nalialta, joskaan ei ole aivan yhtä paha kuin se. Nanna ei kilpaillut koskaan, vaan se keskittyi koko elämänsä siitostamman puuhiin. Se saikin useita hienoja jälkeläisiä, joista etenkin tammajälkeläiset ovat hyvin omapäisiä ja haastavia tapauksia.

Emänemänisä Saukkolammen Sulttaani kilpaili muutaman kauden menestyksekkäästi kenttäratsuna helpossa luokassa. Sen ura katkesi valitettavaan loukkaantumisen eräissä kisoissa ja se jäikin sitten siitosoriksi, joskaan ei saanut koskaan paljon tammoja. Ori oli luonteeltaan herrasmiesmäisen kiltti muttei periyttänyt sitä kovin paljon jälkeläisilleen, jotka ovat olleet isäänsä huomattavan paljo kovapäisempiä ja hankalia käsitellä.

Emänemänemä Niinun Nalia oli todella vihainen tamma ja se oli ympäri maata tunnettu siitä. Kisoihin sitä ei viitsitty luonteensa vuoksi raahata lainkaan ja sen astuttaminenkin oli vähän kyseenalaista. Tamman kansa kuitenkin tultiin toimeen hoitamalla vain välttämättömät asiat ja järjestämällä varsa-aika mahdollisimman rauhalliseksi. Nalia jätti kolme tammavarsaa jotka ovat kaikki enempi ja vähempi hankalia hevosia.
© reibili (sukuselvityksen saa kopioida tamman jälkeläisille copyja vastaan)

Kisakalenteri, KERJ

00.00.2010 paikka luokka sijoitus

Kisakalenteri, ERJ

00.00.2010 paikka luokka sijoitus

Kisakalenteri, KRJ

00.00.2010 paikka luokka sijoitus

Valmennukset / Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä 00.00.2018

kirjoittanut omistaja