Estevalmennus 18.09.2018

VIP: 15.09.2018

Tervetuloa Ristikallion kolmatta kertaa järjestettävään esteratsastusvalmennukseen! Tapahtumaan ovat tervetulleita suomenhevosratsukot tasosta riippumatta. Meillä jokaista ratsukkoa valmennetaan yksilöllisesti ratsastajan haluamalla tasolla (=jokainen ratsukko saa henkilökohtaisen kommentin valmennuksesta). Mukaan mahtuu kolme ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Valmennuksiin ovat etuoikeutettuja osallistumaan Ristikallion kasvatit mutta jos kasvatin omistaja on osallistunut jollain hevosella jo edelliskuun valmennukseen, ei osallistumisoikeutta tällöin ole.

Jos olet jo osallistunut samana päivänä järjestettävään kouluvalmennukseen, et voi enää osallistua estevalmennukseen. Näin pyrimme siihen, että mahdollisimman moni pääsisi hyötymään valmennuksista.

- Osallistumiset sähköpostiin virtuaalireibili@gmail.com, otsikolla este3

- Ilmoittautumiset muodossa:
<*a href="hevosen osoite">Hevosen nimi<*/a*> - ratsastaja (Poista tähdet!)
- Pieni kuvaus hevosen luonteesta, ellei sillä ole luonnetta sivuillaan
- Millä tasolla hevosta valmennetaan? (esteiden max. korkeus, esim. 90cm)

Osallistujat / Kommentit

Kaikille yhteinen kommenntti
Kolme ratsukkoa verryttely maneesissa jonne valmennus oli siirretty, koska syksyinen ilma tarjoili meille jälleen koleaa tuulta ja kylmää vettä niskaan. "Nyt alkuverryttelyjen aikaan tehkää pitkillä sivuilla käynti-ravi siirtymisiä, asettakaa hevonen huolella kulmissa ja lyhyen sivun keskellä seis, ja kolme askelta peruutusta. Hevoset pitää saada hereille ennen kuin aletaan työskennellä" huutelin maneesin keskeltä katsellessani kolmea ympärilläni pyörivää ratsukkoa. Crimiksellä ei näyttänyt ainakaan olevan kylmä, hänen yrittäessään saada Kieloon liikettä. Irethin Kiero kyttäsi kentälle väsättyjä esteitä ja alkoi jo vähän kuumua kun ei päässyt hyppäämään aivan vielä ja Irethillä oli täysi työ pitää ori käsissään. Konu liikkui Ellin alla todella jännittyneenä, mutta alkoi pikkuhiljaa rentoutua kuitenkin. "Hyvä, hepat liikkuu jo tosi kivasti. Jääkää muut tänne toiseen päähän maneesia odottamaan omaa vuoroanne, otan teidät yksi kerrallaan nyt, mutta teette kaikki samaa tehtävää. Pitäkää hevoset liikkeessä" huikkasin samalla kun viittilöin ensimmäiselle ratsukolle, että tulisi perässäni toiseen päähän.

Viiskon Hangenkierä - Ireth
"Noniin, kuten näet, meillä on täällä tänään tälläinen kuuden esteen pieni rata Neljä näistä on lävistäjällä ja kaksi pituushalkaisijalla. Rata aloitetaan tästä minun vieressä olevasta, eli ensin ratsastetaan lävistäjällä olevat, viimeisen jälkeen tulee tiukka käännös ja sitten kaksi pituushalkaisijalla olevaa." ohjeistin Irethiä joka ymmärsi tehtävän. Esteet olivat korkeudeltaan 90cm jokainen. "Hyppää lämmittelyn vuoksi kuitenkin nuo kaksi pituushalkaisijalla olevaa" ohjeistin. Tahdoin vähän nähdä ratsukon työskentelyä ennen kuin alettaisiin hyppäämään kunnolla. Kiero kuumui hieman esteen jälkeen, mutta Ireth sai hienosti pidettyä orin käsissään ja paketin kasassa niin, että toinen este ylittyi vaivatta. "Hyvä, katso kuitenkin, että saat orin rauhoittumaan hitusen kun suoritatte tehtävää. Paljon puolipidätteitä ja istu alas satulaan, älä anna sen rynniä eteenpäin. Tässä tarkoituksena on vähän myös harjoitella tiukkia käännöksiä, kuten näet, tiet seuraavalle esteelle molemmissa päissä on tiukat, lävistäjältä pituushalkaisijalle tultaessa vielä tiukempi" ja näin ohjeistettuani annoin ratsukolle luvan suorittaa. Ensimmäinen ja toinen este sujuivat hienosti, kaarros kolmannelle esteelle ei tuottanut kamalasti päänvaivaa vaan Ireth handlasi orin hienosti. Neljännen esteen, eli sen jonka jälkeen kaarruttaisiin pituushalkaisijalle, oli hieman ongelmia ja käännös meni aavistuksen liian pitkäksi ja sen seuraukena lähestyminen esteellä meni huonosti. Ori kuitenkin hyppäsi, vaikka Ireth jäi hieman hypyssä jälkeen. Viimeinen este sujui myös hienosti ja ori jäi puhkumaan intoa tehdä vielä uudelleen. "Hyvä, hienosti meni." kehuin ratsukkoa. "Tämä olikin nyt tältä erää tässä, sade taisi jo lakata jotta voitte mennä vaikka maastoon tai kentälle tekemään loppuverryttelyt."

Kielletään Kekri - Crimis
Edellisen ratsukon poistuttua viittilöin Crimistä tulemaan tammansa kanssa luokseni. Vilkaisin papereista millä tasolla tätä ratsukkoa tuli valmentaa ja ilokseni huomasin, että päästäisiin heti asiaan sillä esteet olivat jo sopivalla yhdeksänkymmenen sentin korkeudella. "Sä varmaan näitkin jo, mitä tänään tehtäisiin, muutta selitän sulle vielä. Eli rata koostuu nyt kuudesta esteestä, joista neljä on lävistäjällä ja kaksi pituushalkaisijalla. Rata aloitetaan tästä viereisestä esteestä, eli ensin ratsastetaan lävistäjällä olevat esteet, molemmissa päissä tulee käännökset ja neljännen jälkeen ennen pituushalkaisijalle tuloa käännös on vielä jyrkempi." ohjeistin Crimistä joka nyökkäsi ymmärtävänsä ohjeet. "Ota tähän alkuun pituushalkaisijalla olevat kaksi estettä, ennenkuin aletaan hyppäämään kunnolla" sanoin. Crimis teki työtä käskettyä, mutta jo ennen ensimmäistä estettä tarvitsi muistutella, että tammaa pitäisi ratsastaa vielä reippaammin eteen, nyt laukan tempo oli turhan hidasta. "Anna raipalla vaikka merkkiä, siksi se sulle on käteen annettu" huikkasin. Ensimmäisen esteen jälkeen Crimis sai annettujen ohjeiden mukaan hieman enemmän vauhtia irti Kielosta ja toinen este ylittyi jo paljon paremmalla tekniikalla. Tämän jälkeen annoin Crimikselle luvan alkaa suorittaa rataa. Ensimmäiset kaksi estettä ylittyivät hienosti, vaikka toiselle esteelle tultaessa lähestyminen oli hieman huono. Käännöksen ratsukko suoritti mallikkaasti ja käännöksen jälkeinen este ei tuottanut päänvaivaa. Neljännen esteen jälkeen ollut käännös ei ilmeisen ketterälle tammalle ollut ongelma eikä mikään, kaiken kaikkiaan koko suoritus oli hyvinkin tyylipuhdas, vaikka alkuun tammaa joutuikin hieman muistuttelemaan että ollaan töissä. "Tämähän meni tosi hienosti!" kehuin Crimistä. "Tämä oli tältä erää tässä, voitte mennä maastoon tai kentälle suorittamaan loppuverryttelyt itsenäisesti" sanoin katsellessani leveästi hymyilevää ratsastajaa joka kaikesta päätellen oli hyvin tyytyväinen tammansa suoritukseen.

Perinkonu - Elli
Seuraavana vuorossa oli päivän estevalmennuksen viimeinen ratsukko, Elli ja Konu. Viittilöin ratsukon luokseni maneesin toiseen päähän ja korotin esteitä viidellä sentillä, nyt ne olivat yhdeksänkymmenenviiden sentin korkeudella. Konu näytti keräävän kierroksia, joten ohjeistin Elliä ravailemaan ympäriinsä sillä aikaa, kun itse huutelin ratsastajalle ohjeita tämän päivän tehtävän suhteen. "Tässä siis on kuusi estettä, sä varmaan jo ehditkin tarkkailla muita ennen omaa vuoroasi. Näistä neljä on lävistäjällä ja kaksi pituushalkaisijalla. Rata alkaa tästä, minkä vieressä mä seison, eli ensin hypätään lävistäjällä olevat neljä estettä, molemmissa päissä tulee käännökset, ja etenkin neljännen esteen jälkeen ennen pituushalkaisijalla olevaa estettä tulee tiukka käännös, ja sillä on oltava huolellinen. Hyppää nyt ensin nämä kaksi pituushalkaisijalla olevaa, jotta Konu saa vähän purkaa energiaansa." Elli nyökkäsi ja teki työtä käskettyä. Ensimmäinen este ylittyi puhtaasti, mutta ennen seuraavaa estettä oli ohjeistettava pidättämään oria hieman enemmän, nyt vauhti meinasi kasvaa liian suureksi, kun Konun tekemisessä oli enemmän vauhtia kuin järkeä. Tämän jälkeen annoin ratsukolle luvan alkaa suorittaa rataa. Ensimmäiset kaksi estettä ylittyivät hienosti, mutta kolmannelle ori kielsi huonon lähestymisen vuoksi. Ohjeistin Elliä aloittamaan alusta ja pitämään tällä kertaa huolen siitä, että tekisi vähän loivemman kaarroksen niin, että ori ehtii suoristua kunnolla ennen estettä. Toisella yrittämällä kolmannenkin esteen ylitys sujui hienosti, tiukemman käännöksen toisessa päässä olin ohjeistanut ottamaan varman päälle tekemällä sinnekkin hieman loivemman kaarroksen seuraavalle esteelle. Pituushalkaisijalla olevien esteiden välissä vauhti meinasi jällen kasvaa liian suureksi, mutta Elli korjasi tilanteen hienosti jo ennen kuin ehdin puuttua asiaan. "Hyvin meni. Konulla tuntuu olevan tosi paljon intoa hypätä, mutta hallitset sen hienosti" kehuin Elliä. "Sä voit tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti joko täällä tai maastossa" sanoin ja aloin kerätä estekalustoa pois.