Kouluvalmennus 18.08.2018

VIP: 15.08.2018

Tervetuloa Ristikallion toista kertaa järjestettävään kouluratsastusvalmennukseen! Tapahtumaan ovat tervetulleita suomenhevosratsukot tasosta riippumatta. Meillä jokaista ratsukkoa valmennetaan yksilöllisesti ratsastajan haluamalla tasolla (=jokainen ratsukko saa henkilökohtaisen kommentin valmennuksesta). Mukaan mahtuu kolme ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Valmennuksiin ovat etuoikeutettuja osallistumaan Ristikallion kasvatit mutta jos kasvatin omistaja on osallistunut jollain hevosella jo edelliskuun valmennukseen, ei osallistumisoikeutta tällöin ole.

Jos olet jo osallistunut samana päivänä järjestettävään estevalmennukseen, et voi enää osallistua kouluvalmennukseen. Näin pyrimme siihen, että mahdollisimman moni pääsisi hyötymään valmennuksista.

- Osallistumiset sähköpostiin virtuaalireibili@gmail.com, otsikolla koulu2

- Ilmoittautumiset muodossa:
<*a href="hevosen osoite">Hevosen nimi<*/a*> - ratsastaja (Poista tähdet!)
- Pieni kuvaus hevosen luonteesta, ellei sillä ole luonnetta sivuillaan
- Millä tasolla hevosta valmennetaan? (esim. He A, He B, Va B)

Osallistujat / Kommentit

Moon Leimahdus - enna
"Sehän liikkuu jo oikein kivasti! Ota vielä kuitenkin toisella pitkällä sivulla siirtymisiä käynnissä ja ravissa. Katso että et jää vetämään ohjista vaan pidä kevyt tuntuma, katse eteen" huutelin kentän keskellä katsellessani Lennun ja ratsastajansa Ennan työskentelyä alkuverryttelyissä. "Nyt ratsasta keskihalkaisijalle ja katso että hevonen on suora. Keskellä kenttää käänny oikealle ja pidä huoli että hevonen taipuu hyvin ja suoristuu hyvin käännöksen jälkeen". Ratsukko teki työtä käskettyä, joskin hevonen ei taipunut kunnolla. "Anna vain napakammat avut ennen kuin taivutat hevosta" ohjeistin ja seuraavalla kerralla, keskihalkaisijan jälkeen tullut käännös vasemmalle sujui jo paljon paremmin. "No nyt, hevonenhan alkaa liikkua koko ajan paremmin. Nosta laukka pitkällä sivulla, tee päätyyn pääty-ympyrä ja sitten seuraavalla pitkällä sivulla laukanvaihto käynnin kautta!" Lennu oli hieman haluton nostamaan laukkaa. "Ei se mitään, uusi yritys sitten toisella puolella". Tällä kertaa laukka nousi hienosti. "Katse ylös ja eteen, ei hevosen niskaan!" Pääty-ympyrä meni hienosti, eikä laukanvaihdoissakaan liiemmin ongelmia ollut, kun ratsastaja antoi tarpeeksi napakat avut. "Hienosti menee, tehkää sama vielä toisella pitkällä sivulla ja vaihda sitten suuntaa".
Tämän harjoituksen jälkeen otettiin vielä kolmikaarinen kiemuraura harjoitusravissa istuen. "Pidä kädet alhalla, anna hevoselle hieman enemmän ohjaa" ohjeistin katsellessani ratsukon työskentelyä. Ensimmäisellä kerralla hevonen ei taipunut hyvin joten ohjeistin antamaan jälleen hieman napakammat ulkoavut. Toinen ja kolmas kerta oli jo paljon sulavampaa menoa ja hevonen liikkui rennosti. "Hienosti meni! Loppuverryttely voi mennä tekemään halutessaan vaikka maastoon, aikamme alkaa olla loppu" ohjeistin Ennaa joka hymyili leveästi onnistuneen valmennuksen jälkeen.

Vipu-Nen - Sylvi
"Hei taas! Te olittekin vaelluksella mukana viikko sitten, palautuiko hevonen hyvin?" kysäisin Sylviltä joka oli saapunut kouluvalmennukseen. "Joo, kyllä se, meillä oli hauskaa!" Sylvi vastasi orinsa selästä joka tällä hetkellä lähinnä kaahasi karkuun ratsastajansa alta. "Hienoa! Otahan nyt tähän alkuun kuitenkin käynti-ravi siirtymisiä, pysäytyksiä ja sen jälkeen muutaman askeleen peruutus."
Pikkuhiljaa ori alkoi liikkua rennosti ja oli kevyt etupäästään ja kuunteli ratsastajaansa, joten saatoimme aloittaa ensimmäisen tehtävän. "Nosta ravi ja istui harjoitusravissa. Tee voltteja ravissa molempien pitkien sivujen keskellä, nosta laukka ja istu harjoituslaukassa tehden pääty-ympyrät molempiin päätyihin." Hevonen näytti koko ajan paremmalta ja käytti nyt koko kroppaansa hyvin. Jouduin kuitenkin muistuttelemaan Sylviä tasaisin väliajoin siitä, että katse olisi menosuuntaan eikä hevosen niskassa. Samoin kädet tuntuivat tuottavan hieman päänvaivaa, kun ne meinasivat nousta jatkuvasti ylös eikä pysyneet alhaalla. "Ihan hyvin menee, kiinnitä kuitenkin enemmän huomiota käsiesi asentoon." Seuraavaksi pyysin Sylviä tekemään saman tehtävän toiseen suuntaan. Oikeaan kierrokseen tehtäessä kaikki näytti todella paljon helpommalta, joten kehotin Sylviä treenaamaan kotona enemmän kaikkea myös vasempaan suuntaan.
"Hienosti menee!" kehaisin. "Ota nyt jalustimet pois jalasta ja nosta ne satulan päälle. Tehdään vielä hieman töitä sun istunnan kanssa ilman jalustimia." Sylvi teki työtä käskettyä ja pyysin nostamaan ravin. Alkuun meno oli hieman huteran näköistä ja ratsastaja heilui selässä holtittomasti. Vipu alkoi liikkua jännittyneesti ja puri kuolaimeen kiinni. "Käytä keskivartalon lihaksiasi pitääkseksi itsesi kasassa, mutta älä jännitä koko kroppaasi". Kohta ratsukko tuntui sulavan yhteen, Sylvin istunta parani koko ajan loppua kohden ja ori alkoi taas liikkua rennosti. "Tosi hienosti! Tee samanlaisia harjoituksia kotonakin" sanoin ja vilkaisin kelloon, joka kertoi että valmennukseen varattu aika alkoi olla lopussa. Ohjeistin Sylville tien maastoreiteille, jossa loppukäynnit voisi käydä tekemässä itsenäisesti.

Liljan Tuulineito - Viveka
Päivän viimeinen valmennettava ratsukko oli Viveka tammansa Linnean kanssa. Viveka oli minulle tuttu muista ympyröistä joten odotin innolla näkeväni hänet tosi toimissa ratsain, joskin samalla jännitin myös hieman valmennuksen pitämistä ihmiselle, joka oli selkeästi paljon kokeneempi kuin minä itse.
"Heippa, löysit hyvin perille?" tervehdin ja kysäin Vivekalta, joka oli jo täydessä työn touhussa käynti-ravi siirtymisten parissa joita olin kehottanut alkuverryttelyjen aikana tekemään. "Joo, ihan hyvin" Vieka vastasi ähisten ja puhisten. Katselin ratsukon menoa ja kävin nappaamassa kentän aidalle jääneen raipan ja kävin antamassa sen Vivekalle. "Laitappa siihen vähän eloa. Ratsasta vain reippaasti eteen ja käytä raippaa tarvittaessa herättelemään tammaa." Kohta Linnea jo liikkuikin paljon reippaammin. Se näytti kevyeltä kädelle ja avut näyttivät menevän hyvin läpi.
Tämä ratsukko oli jo kokeneita konkareita kisaradoilla, joten tämän päivän tehtävät olivat lähinnä helppoja perus asioihin keskittyviä, kuten hevosen taivuttamista, suoristamista ja hieman harjoitusravissa ja laukassa työskentelyä. Ensimmäinen tehtävä, kolmikaarinen kiemura ura käynnissä ei tälle ratsukolle ongelmia tuottanut kumpaankaan suuntaan. Hevonen taipui ja suoristui hyvin. Ravissakaan ongelmia ei ollut, mutta laukkatehtävän aikaan jouduin useampaan otteeseen kehottamaan Vivekaa käyttämään raippaa tehostamaan apuja laukan nostossa. "Tule pois uralta, otetaan sittenkin vähän laukannosto harjoituksia tähän loppuun" sanoin Vivekalle. "Anna vaikka liitoitellun napakat avut nostaessasi laukkaa. Valmistele tamma huolellisesti puolipidätteillä ennen nostoa" ohjeistin. Viveka joutui yrittämään muutamaan otteeseen, mutta pikkuhiljaa tamma reagoi apuihin koko ajan paremmin. Vilkaisin kelloa joka armottomasti näytti, että aika alkoi olla lopuillaan. "Tehkääpä kotona hieman lisää laukannosto harjoituksia. Tamma pitää saada herkemmäksi avuille, muutoin teidän työskentelyssä ei ole mitään vikaa" sanoin Vivekalle. Ohjeistin sitten Vivekan maastoreiteille, jonne loppukäynnit voisi mennä tekemään, ellei halunnut jäädä kentälle pyörimään.